Skip to main content
Print Logo

Due to higher than normal order volumes, please expect a shipping delay of 10+ business days. We appreciate your understanding.

Je gebruikt een oudere browser die wij niet volledig kunnen ondersteunen. Je ervaring met onze site zal niet zo optimaal verlopen vanwege onze focus op prestatie, veiligheid en betrouwbaarheid. Overweeg om je browser te vernieuwen als je problemen hebt met onze site. Lees Meer
Wij kijken steeds uit naar meer voorraad!
Als product beschikbaar is
Beschrijving

Deze plakken zijn gemaakt van opgedoken gezonken schatten van de S.S. Gairsoppa die door de Odyssey Marine Exploration naar de oppervlakte zijn gebracht.

De SS Gairsoppa was een stalen Brits stoomvrachtschip dat gemaakt is en te water werd gelaten in 1919. Waarschijnlijk is het schip vernoemd naar de Gersoppa watervallen in India. Het schip was eigendom van de British India Steam Navigation Company Ltd uit Londen. Het was een vrachtschip voor burgergoederen tot het werd aangeworven als vrachtschip voor oorlogsbenodigdheden.

Tijdens een bevoorradingstocht die in december 1940 begon was het schip beladen met zilverstaven, ruwijzer en thee. Ze voeren van Calcutta, India naar Engeland. De Gairsoppa voer om de Kaap in Zuid-Afrika naar de Zuid-Atlantische Oceaan. Hier kwam het schip samen met de vloot andere bevoorradingsschepen onder Kapitein Gerald Hyland bij de haven van Freetown in Sierra Leone. Vanaf daar zou het schip naar Galway, Ierland varen waar de lading zou worden gelost.

Maar niet lang na het wegvaren van Sierra Leone kwam de vloot terecht in een zware storm met hoge golven, middenin de Atlantische Oceaan. De kool van Gairsoppa begon op te raken en het schip moest zich scheiden van de rest van de vloot om een directere route naar Galway te nemen. Daar is de Gairsoppa nooit aangekomen.

Op 16 februari 1941, werd de S.S Gairsoppa gespot door een Duits Focke-Wulf Fw 200 vliegtuig. Op 17 februari werd het schip getorpedeerd door een Duitse duikboot met de naam U-101, onder leiding van Ernst Mengersen en zonk vervolgens waardoor 85 zeelieden kwamen te overlijden. 1 reddingsboot onder de leiding van de tweede officier R. H. Ayres kon ontsnappen met 6 andere bemanningsleden, maar alleen Ayres werd nog levend op zee gevonden nadat de boot was gekapseisd.

Bijna 70 jaar lang lag de Gairsoppa op de bodem van de zee, bijna 5 km diep in de Atlantische Oceaan, ongeveer 500 km ten Zuidwesten van de Ierse kust. Na een aantal gefaalde pogingen om een bergingsteam bij elkaar te zoeken kon de Odyssey Marine Exploration uit Florida op 26 september 2011 de identiteit en locatie van de Gairsoppa bevestigen. De opruiming begon op 23 juli 2013 en er werd 61 ton zilveren bullion boven water gehaald. De meerderheid van het gevonden zilver (3 van de 4) waren 915 pure Dore (deels verfijnde) baren.

Dit is je kans om een eigen stukje geschiedenis te bezitten. Aangezien er maar een gelimiteerd aantal van deze 1 oz plakken ooit gemaakt is, zullen ze waarschijnlijk snel uitverkocht raken.

This item may arrive in tarnished or used condition. Each round comes encapsulated.

Specificaties
3099
US
Sunshine Minting
Licht Gebruik
999
The words "Certified Gairsoppa Shipwreck Silver One Troy Ounce .999 Fine Silver"
A profile view of the SS Gairsoppa in the 1920s and the words "SS Gairsoppa Sunk February 17, 1941"
2014
38.5
2.85
1.00

SKU

3099

Land

US

Fabrikant

Sunshine Minting

Conditie

Licht Gebruik

Zuiverheid

999

Voorzijde

The words "Certified Gairsoppa Shipwreck Silver One Troy Ounce .999 Fine Silver"

Achterzijde

A profile view of the SS Gairsoppa in the 1920s and the words "SS Gairsoppa Sunk February 17, 1941"

Eerste Uitgave

2014

Diameter (mm)

38.5

Gemiddelde Dikte (mm)

2.85

Metaal Gewicht (ozt)

1.00
Beoordelingen